Hasznos tudnivalókGázszereléssel és gázkészülékek üzemeltetésével kapcsolatos ismeretek

Miért kell a gázkazánt karbantartani?

A gázkazánok használatbavételi ideje egy átlagos szezonban akár 2-3 ezer óra is lehet. Emiatt, a legtöbb kazán gyártó javasolja, a készülékek időszakos karbantartását, átvizsgálását. Az átvizsgálás során fény derül az esetleges problémákra, meghibásodásokra, így elkerülhető, hogy a fűtési szezon alatt legyen szükség szervizelésre. Ha egy kazán nem optimálisan van beállítva, akár 8-10%-al is többet fogyaszthat.

Karbantartás során elvégzett feladatok

A gázkészülékek tisztítási, karbantartási folyamatához hozzá tartozik, hogy a főégőt és a gyújtóláng égőt megtisztítják. Érdemes továbbá ellenőrizni a készülék beállításait is, szükség esetén visszaállítani a gyári értékeket. Természetesen az ion és gyújtóelektródát és magának a készüléknek a mechanikáját is ki kell tisztítani, valamint a működési funkciókat ellenőrizni szüksége.

Mikor érdemes lecserélni a kazánt?

Az elöregedett gázkészülékek tipikus jelensége, hogy kattog, csöpög, folyik – és sokat fogyaszt. Ezek a készülékek sokszor akár 30%-al is több energiát használnak fel ugyanahhoz a fűtőteljesítményhez, min modernebb – újabb társaik. Sok esetben tehát az esztétikai szempontokon kívül, a gazdaságosság is jó érv lehet a kazáncsere mellett. A megtakarítás jól mérhető, minél több fogyasztóval számolunk, annál hamarabb megtérülhet egy esetleges korszerűsítés.

A korszerűsítési folyamat nem feltétlenül jelenti a teljes rendszer lecserélését. Egy felmérés és tervezés során, a gáztervező javaslatot tud tenni arra vonatkozólag, hogy milyen átalakítással lehetne a legjobb hatásfokkal felújítani a gázfűtéses rendszert.

Mi a helyzet a gázbojlerrel?

Hasonlóan a gázkazánhoz, a régi bojlerek szintén folyni, csöpögni szoktak, ami által a gázfogyasztás lényegesen megnövekszik. A csere során, az elöregedett készüléket leszerelik, helyére egy új kerül bekötésre, majd beüzemelésre.

Gázvezeték felmérés

Nem csak a gázkészülékek tudnak meghibásodni, elavulni, hanem maguk a gázvezetékek is. A régi, elfáradt anyag szivárgáshoz vezethet, ezért ha rossz szagokat észlel, azonnal forduljon szakemberhez. A gázvezetékek felmérésével megállapítható a rossz vezetékszakasz, így annak cseréje elvégezhető. Ez a művelet engedélyköteles, így gázterv készítése és annak engedélyeztetése kell, hogy megelőzze.