Bojler karbantartásMiért szükséges a bojlert időnként karbantartani?

Miért szükséges a bojlert karbantartani?

A bojler vízkőtelenítés időről-időre szükségessé válhat, mert a fűtőszál körül megnövekedett vízkőlerakódás megnöveli a felfűtéshez szükséges időt, valamint a fogyasztást is, így drágább lesz a bojler készülék üzemeltetése. A Hajdu villanybojlerek egyébként nem igényelnek sűrű karbantartást, általában 2 – 2,5 évente válik ez szükségessé. Leggyakoribb oka az aktív anód, a használat során történő el-vízkövesedése, elfogyása, ami a tartály rozsdásodásához, vagy alaplapi zárlathoz, szélsőséges esetben a bojler cseréjéhez vezet, ami jelentős többletköltséggel jár egy rutin karbantartáshoz viszonyítva.

Villanybojlerek szerelése

Különböző előfordulási hibák miatt válhat szükségessé a villanybojler javítása. Az egyik tipikus eset, a meleg víz oldali merülőcső meghibásodása. A merülőcső korrodálásával, megrepedésével a meleg víz a tartály felsőbb része helyett a tartály alsóbb, hidegebb részéből kerül kiszolgálásra, azt a hatást keltve, mintha a bojler nem lenne képes elegendő meleg víz előállítására. A problémát a sérült merülőcső cseréjével lehet orvosolni.

Sokak által ismert jelenség a csöpögő bojler, azonban az esetek többségében a felhasználók nem fordítanak kellő figyelmet annak javítására. Meglehet, apróságnak tűnhet néhány csepp víz, ez azonban komolyabb meghibásodás előjele is lehet, mint pl. a villanybojler vízmelegítő biztonsági szelepének meghibásodása. A fűtőszál gyakorlatilag folyamatosan használatban van, így annak felülete fokozott vízkőképződésnek van kitéve. Amennyiben a külső burkolat megsérül, megreped, a bojler fűtőszálát cserélni kell. Idővel szintén cserére szorulhat a magnézium védő anód, valamint az alaplap és a fűtőszál tömítése. Ez utóbbi akkor lehet szüksége, ha a vízkő olyan szinten ellepi a fűtőszálat és környékét, hogy a bojler elkezdi túlmelegíteni a vizet, ami szétégett tömítésekhez, majd csöpögéshez, szivárgáshoz vezet.

Bojler használat – tippek

  • Minél nagyobb hőfokon használjuk a vízmelegítő készüléket, annál nagyobb lesz a vízkövesedés és az áramfogyasztás. Az ideális – de már megfelelően magas – hőmérséklet, a 60 Celsius fok.
  • A kevés meleg víz utalhat a belső cső, vagy a hőfokszabályzó hibájára, de az is lehet, hogy a berendezés kevés ideig kap áramot.
  • A csöpögő rozsdás víz egyfelől elszínezi a kádat, másfelől a bojlerben zárlatot, belső meghibásodást okozhat. Ilyen esetben a komolyabb problémák megelőzése érdekében mindenképp forduljon szakemberhez.